Wat is de betekenis van ENSO?
Ensō wordt ook wel de zen cirkel genoemd. Dit symbool komt uit de Oosterse spiritualiteit. Ensō symboliseert veel dingen, waaronder kracht en de schoonheid van imperfectie.
Trainers en bestuursleden
- Jurgen Pollez: hoofdtrainer en secretaris
- Angelo Hostyn: hulptrainer en voorzitter
- Maxime Van Driessche: penningmeester
- Mimi Van Messem: bestuurslid
Hoe trainen wij?
1) Oplijnen en groeten
De training begint met alle deelnemers die in een rechte lijn staan, opgelijnd volgens hun rang. De sensei leidt de groetceremonie, waarbij alle deelnemers buigen en respect tonen aan elkaar en aan de karategeschiedenis.
2) Opwarming
Een stevige opwarming volgt om de spieren op te warmen en blessures te voorkomen. Dit omvat rekken, lichte cardio-oefeningen en gezamenlijke bewegingen om de flexibiliteit en bloedsomloop te verbeteren.
3) Training
Tijdens een karate training kan de focus liggen op “kihon”, waarbij deelnemers basisbewegingen, stoten en trappen herhalen om hun technische vaardigheden te verfijnen. Verder omvat een training meestal ook een “kata”-gedeelte, waarbij gestileerde sequenties van aanvallen en verdedigingen worden uitgevoerd om coördinatie en begrip van de principes te bevorderen. Als laatste kan de training “kumite” omvatten, waarin deelnemers paren vormen om gecontroleerde gevechtsoefeningen uit te voeren en toegepaste technieken binnen een realistische context te verkennen.
4) Oplijnen
Aan het einde van de training worden de deelnemers opnieuw opgelijnd om een pauze in te lassen en instructies van de sensei te ontvangen. Dit kan ook een moment zijn om vragen te stellen of feedback te geven.
5) Afsluitende groet
Na de trainingsoefeningen volgt een afgroetceremonie, waarbij de deelnemers opnieuw buigen om hun respect en dankbaarheid te tonen aan de sensei, medestudenten en de kunst van karate zelf.
6) Gezellig napraten
Na de training kunnen de deelnemers informeel bij elkaar komen om ervaringen te delen, vragen te stellen en te socializen. Dit is een gelegenheid om te leren van medestudenten en te genieten van de gemeenschapssfeer van de dojo.
Examens/uitleg kyu’s
- Binnen onze karateschool kennen wij 9 officiële leerling-graden (kyu-graden) verdeeld over 3 gordelkleuren: WIT (4 graden: 9de kyu, 8ste kyu, 7de kyu en 6de kyu), BLAUW (2 graden: 5de kyu en 4de kyu) en BRUIN (3 graden: 3de kyu, 2de kyu en 1ste kyu).
- De aanduiding van de 4 witte graden gebeurt door zwarte merkstrepen op de gordel, maar kan ook gebeuren door bijkomende kleuren (witgeel, geel, oranje, groen).
- Houders van een dan-graad binnen onze karateschool dragen een zwarte gordel, zonder specifieke kentekens die het niveau van de graad aanduiden.
- Voor kinderen bestaan er tussengraden, die meestal worden aangeduid met rode merkstrepen op de gekleurde gordel. Deze tussengraden worden niet beschouwd als officiële graden.
- Examens voor kyu-graden worden afgenomen door de clubexaminator. Als de club geen clubexaminator heeft, dan gebeurt dit door de provinciale examinator.
Club reglement
Huishoudelijk regelement van Karateclub Ensō Avelgem
- voorwoord
In elke organisatie gelden afspraken en regels. Opgebouwd vanuit de ervaring en geschiedenis van de organisatie helpen zij de gepaste omgeving en relatie te creëren om de doelstellingen te realiseren. Het respecteren van deze afspraken voorkomt wrijvingen en misnoegen en draagt bij tot een aangename sfeer en degelijke karate-vorming.
De hiernavolgende regels gelden binnen het Karateclub Ensō Avelgem. Elkeen die traint in Karateclub Ensō Avelgem wordt geacht deze regels te respecteren. Heeft u er vragen of problemen omtrent dan richt u zich het best tot iemand van de leiding van de club voor enige toelichting.
- Algemene regel
Alle activiteiten en handelingen in de ruimste zin van het woord, worden uitgeoefend in de dojo tenzij anders beschreven. Hierbij geld de regel dat er thuis zeker verder mag getraind worden, enkel en alleen in het volle begrip van zanchin, hierbij worden geen enkele familie leden lastig gevallen. Ook is het als minderjarige ten strengste verboden om karate uit te oefenen in het straat beeld (hieronder geldt ook de het schoolgebeuren), het niet naleven van deze regel brengt sancties met zicht mee. Deze worden uiteraard openlijk en met respect besproken. Iedereen is toegelaten in de training, ongeacht hun leeftijd, gender, aandoening of geloofsovertuiging. Respecteer elkaar ten volle.
- kledij
De kledij vereist om te trainen is de karate-gi. Van beginnelingen echter wordt aanvaard dat zij gedurende hun eerste trainingen niet in karate-gi trainen.
De graad die men heeft wordt kenbaar gemaakt door de gordel.
De kledij waarmee men traint, is proper.
De dojo wordt betreden en verlaten in correcte klederdracht.
Het omkleden gebeurt in de kleedkamers (uit voorzorg wordt aangeraden de kledingstukken mee te nemen in de dojo.).
De dojo mag worden betreden met schoenen echter is er een totaal verbod voor de tatamé.
Er worden geen juwelen of scherpe voorwerpen gedragen om reden van veiligheid.
Onnodige ornamenten (polsbandjes, haarclips, e.d.) worden vermeden, en zijn niet toegelaten. Loshangend lang haar vragen we vriendelijk op te binden.
- Veiligheid
De uiteinden van de karate-gi reiken tot max. 20 cm en min. 5 cm van de pols of enkel.
De uiteinden van de karate-gi worden NIET opgerold.
Wanneer men fysiek niet in orde is, verwittigt men de lesgever.
Het gebruik van been- en armbeschermers is slechts toegelaten na akkoord van de lesgever. De beschermstukken mogen in geen geval harde bestanddelen bevatten.
- hygiëne
Voeten en handen zijn proper.
Nagels van handen en voeten zijn kort geknipt om kwetsuren te vermijden.
Eten in de dojo (trainingsruimte) en de kleedkamers is niet toegelaten.
De kleedkamers worden proper en net gehouden.
Verwondingen moeten onmiddellijk verzorgd worden om besmetting van de wonden te voorkomen en eventuele bevuiling te vermijden. Oude verwondingen moeten vóór de training verzorgd worden.
Voor en na de training zorgen de aanwezige karateka’s (meestal de hogere gordels) ervoor dat de dojo proper is.
- trainingen
Bij het betreden en het verlaten van de dojo, wordt staande gegroet. (“Dank zij deze ruimte en de aanwezigen kan u trainen.”)
Het onderling groeten in de training is belangrijk, gezien de waarde die het heeft binnen de mentale vorming, en omdat het aantoont dat we onze partner respecteren.
Voor de training en tijdens de pauzes wordt de hoofdzijde van de dojo, dit is de zijde waar normaal de lesgever staat, vrij gehouden.
Wanneer men niet oefent, bvb. tijdens rust of bij uitleg, neemt men een correcte houding aan, dit is als men wilt en toegestaan is zittend (geknield ), zonder ergens tegenaan te leunen of de handen in de heup te houden.
Hoffelijkheid en respect voor de anderen is de deugd van de gevechtssport, en moet ten allen tijde op, voor en na de training aanwezig zijn.
Iedereen tracht op tijd te zijn om zodoende de les niet te storen. De laatkomers mogen alleen de training aanvatten na toestemming van de lesgever, daartoe nemen zij de zazen-houding aan. De laatkomer zal zichzelf spontaan een aangepaste conditieoefening opleggen. Toezicht hierop wordt gehouden door de hogere graden.
Het verlaten van de les wordt tot een minimum beperkt en gebeurt alleen na toelating van de lesgever. Indien iemand de training definitief verlaat groeten hij/zij en de groep elkaar.
Concentratie is noodzakelijk om vooruitgang te maken, dus onnodig spreken wordt vermeden, zeker over andere dingen dan karate. Indien er vragen zijn betreffende bepaalde oefeningen richt men zich rechtstreeks tot de lesgever, dit liefst gedurende een pauze. Is dit tijdens een oefening, vraag je permisie door ‘oss’ te zeggen aan de lesgever, deze geeft opzijn beurt aan of je je vraag mag starten.
- De groetceremonie
De geknielde groet (seiza- of zazen-houding) voert men uit bij het begin en het eind van de training om de school te bedanken (“Shomen-ni-rei”), en de lesgever (“Sensei-ni-rei”) en uw partners (“Otogai-ni-rei”) te groeten. De groet is niet alleen een uiting van respect maar ook van volledige inzet. Iedere groet begint met “seiza” > “mokuso” > “shomen-ni-rei” > “sensei-ni-rei” > “otogai-ni-rei” > “kiritsu” > (lesgever) “rei”
Wat het rechtstaan betreft wacht men tot de partner hoger in graad naast u opstaat. Dit gebeurt in een vloeiende beweging, zodanig dat alle aanwezigen binnen enkele seconden recht staan.
De eerste plaats in de rij, bij de gezamenlijke groet, wordt steeds ingenomen door een lid van de karateclub enso. Pas daarna komen eventuele bezoekende karateka’s (zelfs met hogere graad).
8. Relatie lesgever-leerlingen
Rechtstreekse opmerking of richtlijnen van de lesgever aan de trainenden worden steeds beantwoord met de (aanvaardings-/instemmings-) groet “Hai Sensei” of “oss”.
Indien een “niet-zwarte gordel” opdracht krijgt les te geven schikken de aanwezige hogere gordels zich naar de richtlijnen van de hoogste in rangorde.
In afwezigheid van enige clublesgever zal de karateka die hoogste is in rangorde de leiding en de verantwoordelijkheid van de training op zich nemen tot de eventuele lesgever toekomt.
Op speciale trainingen voor lagere gordels zijn hogere gordels toegelaten, ze moeten echter de training volgen en mogen niet aan vrije training doen (tenzij afgesproken met de lesgever) en ze respecteren de richtlijnen van de lesgever.
Kostprijs
170 euro voor 1 jaar (20 euro verzekering en vergunning via Karate Vlaanderen, 150 euro inschrijvingsgeld)
De vergunning? Als je in het bezit bent van een geldige Karate Vlaanderen-vergunning, dan val je automatisch onder de waarborg van de verzekeringspolis bij aangevraagde en goedgekeurde activiteiten.
Ben jij slachtoffer geworden van een karateongeval? Als lid ben je namelijk automatisch verzekerd bij de Ethias Verzekering tegen Sportongevallen. Zo ben je steeds gedekt wanneer je deelneemt aan onze sportactiviteiten: Kampioenschappen, tornooien, vriendschappelijke en andere wedstrijden, Trainingen, Demonstraties, Verplaatsingen en andere activiteiten.
Locatie
Sportcentrum Ter Muncken
Doorniksesteenweg 226
8580 Avelgem